0/0
0 0

Tips når du er på internett

Internett er fantastisk morsomt og spennende på mange måter, men for å føle seg trygg på nettet er det bra å følge noen enkle retningslinjer. Her er tipsene som gjør deg tryggere!
 • Tenk på at noen kanskje ikke er den som de utgir seg for å være. Det finnes folk som lurer og bløffer og later som de er en annen. Hvis det ikke føles riktig eller hvis noe virker merkelig – stopp og tenk deg om!
 • Ikke legg ut navnet ditt, adressen din, telefonnummeret ditt eller e-post adressen din til noen på internett.
 • Ikke fortell hvilken skole du går på eller hvilken stall du går til.
 • Du vet sikkert at du aldri skal bli med noen du ikke kjenner. Men det finnes mennesker en skal passe seg for på nettet også. Ikke avtal å treffe noen du har møtt på internett. Hvis du absolutt vil treffe noen du har møtt på nettet, må du aldri treffe den personen alene. Ta alltid med en voksen og fortell det til foreldrene dine før du avtaler å treffe noen.
 • Avbryt kontakten med en gang hvis du synes noen oppfører seg merkelig! Det er lett å føle seg dum eller skyldig hvis noen lurer en. Men husk at det aldri er din skyld! Det er ikke greit at voksne tar kontakt med unge på nettet og stiller merkelige spørsmål, vil se bilder eller treffes. Det finnes til og med lover mot det!
 • Blir du mistenksom, steng ned chatten og fortell det til foreldrene dine. De kan hjelpe deg.
 • Alt som er forbudt i det virkelige livet er også forbudt på internett. Ingen har lov til å mobbe, baksnakke eller true noen andre.
Slik arbeider vi med sikkerhet: Eksterne sikkerhetsselskap modererer våre hjemmesider og gransker alle innlegg og kommentarer hele døgnet (bortsett fra når vi har nattestengt og ingen kan legge ut noen innlegg). Våre redaktører bevokter dessuten trafikken på hjemmesiden med kommentarer og innlegg fortløpende. Vi tar bort innlegg som bryter mot våre regler. Den som bryter reglene kan få en advarsel eller til og med bli utestengt fra hjemmesiden. Sperrelister med "stygge ord" i vårt system stanser automatisk upassende ord og innlegg. Vi informerer regelmessig våre medlemmer om sikkerhet og oppførsel på nettet via våre medlemsblad og hjemmesider. Tips til foreldre:
 • Vær nysgjerrig og spør barnet ditt om hva det gjør på internett. Vær positiv og vis at du er klar til å være delaktig, så får du til gjengjeld kunnskap om hva som skjer på nettet.
 • For dagens barn er internett som enhver annen lekeplass. Men det betyr ikke at du ikke kan være med på leken. Begynn allerede mens barnet er lite, så blir det enklere enn hvis du plutselig vil være med tenåringen din på nettet. Men uansett er det bedre sent enn aldri.
 • Sett opp regler. Hvor lenge får barnet sitte foran en skjerm? Hvilke spill er det ok å spille? Hva er ikke ok? Snakk gjerne med barnets venner og foreldre også.
 • Forklar at det barnet legger ut på internett blir liggende der for alltid. Før en legger ut et bilde kan en spørre seg selv: Vil jeg at hele klassen skal vite dette eller se bildet? Hvis svaret er nei, bør ikke bildet legges ut.
 • Om mulig, prøv å bruke en sentral og åpen plass der barnet chatter eller surfer på nettet, for å ha mulighet til å få en bedre og løpende oppsikt over barnets forskjellige aktiviteter på nettet.
 • Forklar for barnet hvordan en bør tenke rundt personlige kontaktopplysninger, samt andre regler som du vil skal gjelde for barnets internettbruk.
Kilde: BRIS